Začala sa medzinárodná konferencia KOLOS 2007

06.12.2007 Snina

Snina 6. decembra (TASR) - Prezentovanie výsledkov získaných v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle a príprava pozorovacieho programu na budúci rok sú hlavnou témou trojdňovej medzinárodnej konferencie, ktorú dnes ...
Na konferencii KOLOS 2007, venovanej výskumu premenných hviezd, sa zúčastňuje vyše 40 astronómov zo šiestich európskych krajín. Odborníci zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Ukrajiny, Ruska a Estónska sa venujú výskumu rôznych typov premenných hviezd, vysokoenergetickým zdrojom žiarenia, objasňovaniu neastronomických experimentov, ktoré na Kolonici realizuje Geofyzikálny ústav SAV, Ústav teoretickej fyziky SAV a Slovenský hydrometeorologický ústav. Samotný blok je venovaný aj vzdelávacím programom v astronómii.
\"Najväčším ťahákom bude vystúpenie profesora Nikolaja Samusa z Astronomického ústavu Ruskej akadémie vied, ktorý je okrem iného známy ako zostavovateľ Všeobecného katalógu premenných hviezd, \" uviedol pre TASR riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne (VH) v Humennom Igor Kudzej.
Tradícia podujatia s názvom Kolos sa začala v roku 2004. Pôvodne išlo o seminár, v rámci ktorého budovatelia najväčšieho slovenského ďalekohľadu s priemerom zrkadla jeden meter na Kolonickom sedle zhodnocovali pokrok diela za posledný rok a plánovali ďalší postup.
Podujatie organizuje VH v Humennom. Finančne ho podporila Agentúra na podporu vedy a výskumu v rámci projektu Vesmír v priamom prenose a Neinvestičný fond teleskop Snina.
 

Vyberte región